Det græske køkken - Mixx Travel
  • Min Rejse
  • En dygtig medarbejder ringer til dig 📞
    Navn
    Tlf:
    E-mail
    Dato
    Hvornår vil du ringes op?
    Ring mig op!
  • 89886882


Det græske køkken er påvirket af Italien, Tyrkiet, Balkan og andre lande. Traditionelle ingredienser som hvede, grøntsager, olivenolie og vin har været centrale i det gamle græske køkken. Friske ingredienser som tomater, peberfrugter, courgetter, agurker, auberginer og løg samt krydderurter som oregano, timian, rosmarin, mynte og persille er stadig fremtrædende i det græske køkken. Fisk og andre skaldyr er en stor del af kosten, men man bruger også lam, svinekød, kylling og oksekød.


Honning bliver brugt til de søde desserter, og filodej bruges i næsten alt bagværk, inklusive spinattærter og andre lækre tærter, som laves i ovnen. Blandt de græske oste er feta, der er lavet af fåre- eller gedemælk og konserveret i saltlage, særlig populær verden over. Ingredienserne er friske og af høj kvalitet, og måden man præsenterer maden på er ligetil og ikke så kompliceret.


En god, græsk morgenmad


Græsk morgenmad giver en let og sund start på dagen, ofte med friske og lokale ingredienser. Ligesom i Danmark er kaffe en vigtig del af den græske morgenmad, som ofte serveres med stærk græsk kaffe lavet af fintmalede kaffebønner. Yoghurt er en anden vigtig del af morgenmaden, ofte sødet med honning og serveret med nødder eller frugt. Frisk brød er også en fast bestanddel på bordet, og det spiralformede brød, man køber hos bageren, er særligt populært. Brødet kan dryppes med olivenolie eller nydes med honning eller ost.


Morgenmaden suppleres med friske grøntsager som tomater, agurker og peberfrugter, der serveres i salater eller i skiver. Oliven og fetaost er også populære valg, som kan nydes alene eller sammen med brød. Hvis man ønsker en mere fyldig morgenmad, er omelet (strapatsada) et lækkert alternativ. Den kan indeholde tomat, løg, fetaost eller andre lokale oste.


Frokost i Grækenland - hvordan?


Ved frokosttid er det en god idé at spise en let suppe! Avgolemono er en kyllingesuppe, der er kendt for sin friske smag og cremede konsistens. Den laves med kyllingefond, citronsaft, æg og ris eller bulgur. Denne lækre suppe serveres som regel varm og afsluttes med friske krydderurter som dild eller persille. Avgolemono er en populær forret eller hovedret, især på kolde dage eller helligdage.


Psarosoupa, en traditionel græsk fiskesuppe, er kendt for sin friske smag og næringsrige konsistens. Den er lavet på frisk fisk som torsk, atlanterhavslaks eller hvidfisk og er rig på grøntsager og krydderier. Psarosoupa krydres med citronsaft, olivenolie, hvidløg, persille og andre krydderurter for at give den en frisk og aromatisk smag. Suppen serveres som regel varm og afsluttes med et drys sort peber eller rød peber. Det er et populært måltid i græske hjem og restauranter, og det er et lækkert alternativ til både hverdagsmiddage og festlige lejligheder.


Kold tomatsuppe, gazpacho, er et glimrende valg til en god frokost. Den laves med friske tomater, agurk, peberfrugt, løg, olivenolie og eddike og serveres med krydderurter og krydderier.


Appetitvækkere - de små nipseting - græske appetizers


Hvis du vil spise i lang tid, anbefaler vi, at du starter med lækre og varierede appetitvækkere (mezedes), som kan bestilles i flere forskellige varianter til hele bordet, og som også kan serveres som et måltid i sig selv.


Her er nogle traditionelle græske appetitvækkere:


Tzatziki er en tyk yoghurtsauce med agurk, hvidløg, olivenolie og krydderurter som mynte og/eller dild. Tzatziki er let at tilberede i dit eget køkken.

Blød fetaost er lavet af fåremælk og serveres som regel med oliven.

Lækre dolmades er ruller svøbt i vinblade, som regel fyldt med ris, krydderurter og nogle gange hakket kød. De serveres som regel med citronbåde.

Meze-bordet indeholder ofte mørke Kalamata-oliven, enten alene eller som en del af andre forretter.

Lidt mere omfattende forretter til de mere sultne omfatter spanakopita, keftedes og octapodi.

Spinakopita er lavet af filodej og fyldt med spinat, løg, krydderurter og fetaost.

Keftedes, en græsk kødbolle, krydres med krydderurter og steges gyldenbrun. Serveres med tzatziki eller tomatsauce.

Octapodi, krillstegt eller friteret blæksprutte, krydret med olivenolie, krydderurter og citronsaft.


Middag - aftensmad på græsk


Aftensmaden er dagens højdepunkt, og den nydes som regel af hele familien. Er du allerede bekendt med disse populære retter?


Moussaka består af lag af aubergine, kartofler, hakket kød (som regel lam eller oksekød), tomatsauce og bechamelsauce. Moussaka serveres ofte med ost og bages i ovnen, indtil overfladen er gyldenbrun, og maden er gennemstegt.

Souvlaki, en lækkerbisken til sommeraftenerne om sommeren, er en grillet kødret, hvor marinerede kødstykker (som regel lam eller kylling) sættes på et spyd og grilles over åben ild. Den serveres ofte med pitabrød, og man kan tilføje forskellige saucer og grøntsager efter smag og behag.

Gyros er lavet af grillet kød (som regel svinekød, kylling eller lam) og serveres som regel med pitabrød. Kødet skæres i tynde skiver og grilles på en rund kebabgrill. Gyros er typisk krydret med olivenolie, citronsaft, hvidløg, oregano og andre krydderier. Gyros serveres med tomater, løg, salat og tzatziki.

Kleftiko er en favorit blandt lammeelskere. Den er lavet af fårekød, kartofler, løg, tomater, hvidløg og forskellige krydderier. Kødet tilberedes langsomt i ovnen, indtil det er blødt og saftigt, og serveres f.eks. med en yoghurtsauce med hvidløgssmag og salat.


Græske desserter


En god middag krones med en god dessert. Her er et par forslag til din søde tand:


Baklava er lavet af tynde lag filodej, en nøddeblanding og honning, og er ofte smagt til med kanel og nelliker.

De saftige loukoumades er friturestegte kugler af dej dyppet i honning og drysset med malede nødder eller kanel.

Galaktoboureko - et sødt wienerbrød lavet af filodej fyldt med vaniljefyld og dyppet i sirup.

Rizogalo - græsk risbudding smagt til med honning og kanel. Rizogalo er lavet på mælk, ris og sukker og serveres kold.

Drikkevarer - hvad drikker man i Grækenland?


Grækerne er store kaffeelskere, og græsk kaffe er mere end bare en drik, det er en del af græsk kultur og tradition. Med disse instruktioner kan du selv lave græsk kaffe:


Mål den ønskede mængde vand op i en kaffekande. Normalt er forholdet ca. en del vand til en del kaffe. Den gennemsnitlige mængde sukker i en kande er cirka en kop vand til en kop kaffe. Tilsæt sukker efter smag. Varm vand og sukker op (må ikke koge). Når vandet næsten koger, tilsættes den fintmalede kaffe, og der røres rundt, indtil kaffen er jævnt blandet i vandet. Lad kaffen simre ved svag varme i et par minutter, indtil der begynder at danne sig skum på overfladen af gryden. Servér helst fra små tyrkiske kaffekopper, og nyd det.


Græsk iskaffe, som er populær i sommervarmen, laves ved at hælde en kop friskbrygget stærk kaffe, isterninger og mælk efter smag i en blender og blende i cirka 10 sekunder.


Hvis du har lyst til stærkere drikke, kan du prøve ouzo. Ouzo er Grækenlands nationaldrik og et populært valg blandt både lokale og turister. Ouzo er lavet af druevin og er også tilsat en række urter og krydderier som anis, spidskommen, fennikel og kanel. Ouzo nydes normalt som en aperitif før et måltid. Den serveres med isterninger eller fortyndes med vand, hvilket gør den uklar og reducerer dens høje alkoholindhold.

Andre populære alkoholiske drikke er retsina og metaxa. Retsina er en hvidvin med en karakteristisk smag af rav fra nåletræer, som ofte nydes sammen med især fisk og skaldyr.


Den søde og aromatiske metaxa er en græsk brandy lavet af druemost og blandet med urte- og krydderiekstrakter.


Selvom øl ikke er så populært i Grækenland som f.eks. vin eller andre alkoholiske drikke, kan man finde et par lokale ølmærker, og ølkulturen er i vækst. De fleste græske rejsende kender Mythos-øllen, som er en af de mest berømte græske øl. Mythos er en lys lagerøl og kan findes på mange restauranter og barer rundt om i landet. Fix Hellas er et andet velkendt græsk ølmærke, som også er en lys lagerøl og et populært valg for mange ølelskere i Grækenland.


Både børn og voksne vil helt sikkert nyde limonádá - en græsk citronsaft sødet med sukker og blandet med vand. Det er en forfriskende drik, som ofte nydes på varme sommerdage.


Bon appétit! Καλή όρεξη (Kalí órexi)!