Bodrum kaldes også for Tyrkiet St. Tropez, og er efter manges mening en af de smukkeste byer i Tyrkiet. Det er derfor ikke så underligt, at Bodrum også er mange velhavende tyrkeres foretrukne ferieby. De lave hvidkalkede, bougainvillea-klædte huse, de smalle gader og stræder og den gæstfrie stemning minder mest af alt om en lille, græsk ø og det er måske heller ikke så underligt: I klart vejr kan man tydeligt se den græske ø Kos, som ligger kun 20 km væk.
Bodrum hed tidligere Halikarnassos, og har haft en både turbulent og spændende fortid. Byen har været under både persisk, egyptisk og græsk herredømme, indtil den i 1522 blev en del af det Osmanniske rige. Et af den antikke verdens 7 vidundere – det 45 m. høje mausoleum – blev bygget i år 300- tallet f.kr. som et kæmpe gravmonument. I dag er der kun ganske lidt tilbage af mausoleet, men en del af byggestenene blev genbrugt da den imponerende St. Petersborg, der i dag knejser stolt midt i byen, blev bygget af Johanitterridderne i 1500 tallet. Man må ikke snyde sig selv for et besøg på borgen, der i dag bl.a. huser et undervandsmuseum, en lille café og måske byens bedste udsigt.
På trods af sin popularitet har Bodrum formået at beholde sin oprindelige charme. Alle huse er hvidkalkede eller bygget af natursten, og ingen huse er højere end 3 etager, en regel der tages meget alvorligt. Byens midtpunkt er den lange gågade ”Cumhurriet Caddesi” (Republikkens Gade), som snor sig igennem centrum. Her findes en skøn blanding af souvenirbutikker, butikker med kunsthåndværk, restauranter og små gallerier, og når mørket falder på, omdannes en del af gaden til én stor bargade. Mange mener, at Bodrum har Tyrkiets bedste natteliv og uanset om man er til små, hyggelige barer med levende musik eller til eksklusive natklubber findes det i Bodrum.
Strande
Bodrum centrum kan ikke prale med en god strand. Til gengæld findes der på Bodrumhalvøen et væld af større eller mindre strande. Fra havnen i Bodrum kan man sejle til den lille Bardakçi Strand – turen tager ca. 10 min. Stranden i Gümbet ligger ca. 3 km fra Bodrum. Her er der liv og glade dage med masser af vandsportsaktiviteter. I Bitez når frugtplantagerne næsten helt ned til vandet, og tempoet er mere roligt. Yahşi og Baĝla er også populære strande. Hver dag er der mulighed for bådture, og flere både har et stop ved en strand indlagt på turen. Vi har lavet en guide til de bedste strande i Bodrum - læs den her!
Fakta om Bodrum:
Flyvetid: Beregnet flyvetid fra Danmark: 3 timer og 15 min.
Transfer: Fra lufthavnen i Milas til Bodrum Centrum: Ca. 35 km. Transferen sker med Mixx Travel personale eller med vores lokale agent. Det kan forekomme, at der ikke er en guide med i bussen. I sådanne tilfælde gives der information til gæsterne i lufthavnen, lige inden bussen kører mod destinationen.
Pas og Visum: Danske statsborgere skal ikke have visum til Tyrkiet.
Tidsforskel: 1 times tidsforskel. Når kl. er 13:00 i Danmark er den 14:00 i Tyrkiet.
Telefon: Ring +90 efterfulgt af det tyrkiske telefonnummer. Vil du ringe til Danmark fra Tyrkiet skal du trykke 0045 efterfulgt af telefonnummeret.
Vaccination: Der er ingen kendte krav om vaccination. Kontakt evt. en læge eller vaccinationsklinik.
Indbyggere: Bodrum har omkring 40.000 indbyggere.
Priser på restaurant: Den gennemsnitlige pris for en 2-retters middag er ca. kr. 180,- pr person. En øl koster ca. kr. 30,-.
Priser i øvrigt: I butikker: 1 liter vand ca. kr. 5,-, dåse sodavand (33 cl) ca. kr. 7,-, brød ca. kr. 5.-, Chips 200 g ca. kr. 12,-.
Strande: Sand- og grusstrande, nogle steder med småsten.
Shopping: Du kan med fordel købe lokalt kunsthåndværk, natursvampe, guld og lædervarer. Ekslusive mærkevarer kan med fordel købes i marinaen. To dage om ugen er der marked i Bodrum: Tirsdag (tøj etc.) og fredag (frugt og grønt).
Natteliv: Bodrum har et stort og varieret udvalg af barer, caféer, natklubber og et af verdens største udendørs diskoteker ”Halikarnas”.
Aktiviteter: Vandreture, vandsport, dykning etc. Tag på en en-dagstur til den græske ø Kos, og udforsk de mange små byer på Bodrum-halvøen.
Penge: Den lokale valuta hedder Tyrkiske Lira (TRY). Du kan betale med Visakort og Mastercard de fleste steder, ligesom du kan hæve kontanter i pengeautomaterne (ATM) mod et gebyr. Ønsker du at medbringe kontanter hjemmefra, skal vi gøre opmærksom på, at det de fleste steder ikke er muligt at veksle danske kroner, og vi anbefaler derfor, at du medbringer Euro, som kan veksles på posthuset (PTT) eller på vekslekontorerne.
Ramadan og helligdage 2023:
Nytårsdag: 1. januar.
Børnenes dag: 23. april.
Arbejdernes dag: 1. maj.
Atatürks mindedag samt ungdommens sportsdag: 19. maj.
Demokratiets og folkets dag: 15.7.
Sejrens dag: 30. august.
Republikkens dag: 28.- 29. oktober.
Den 23 marts begynder den muslimske fastemåned Ramadanen. I denne periode vil offentlige kontorer og banker have begrænsede åbningstider, og du kan opleve, at serviceniveauet er lavere end normalt. Afslutningen på Ramadanen Seker Bayram (sukkerfesten) markeres med 3 festhelligdage: 21. april - 23. april. Kurban Bayram (offerfesten): 28. juni - 1. juli.